Zonder files naar het werk: “Utopie of haalbaar toekomstperspectief”? Met een aantrekkende economie en over 10 jaar een miljoen mensen méér in Nederland lijkt het eerste het geval. Hoewel, ‘Mobility as a Service’(MaaS) kan de uitkomst bieden. Een revolutie is mogelijk volgens Arjan Rodenburg. Hij schreef voor ons een serie over MaaS als oplossing voor de bereikbaarheid in de Metropoolregio Amsterdam. Dit is deel één: een introductie.
Wat is Mobility as a Service?
In de wereld van Mobility as a Service (MaaS) zijn er straks ‘mobiliteitsproviders’. Zij leveren mobiliteitsdiensten aan de reiziger: De planning van je reis gekoppeld aan je agenda en een slimme mix van transportmiddelen. Bijvoorbeeld met een deel-e-bike naar het station, dan de trein en de laatste 10 kilometer met de taxi die al staat te wachten. Dit betekent flexibiliteit bij calamiteiten en één maandelijkse verzamelrekening voor het gebruik. Er komen mobiliteitsabonnementen beschikbaar, die kunnen bestaan uit bundels OV, taxi, (deel)auto’s en deelfietsen of zelfrijdende auto’s, shuttlebusjes, carsharing-oplossingen en parkeerdiensten.
De voordelen van MaaS
MaaS wordt al wel de Spotify of Netflix van transport genoemd. De stand van de techniek maakt het mogelijk om reizigers echt te ontzorgen. Big data is immers volop beschikbaar en mensen hebben met hun smartphones overal toegang tot internet en dus ook tot real time informatie. Ook bestaan er bijvoorbeeld al fietsen en auto’s die met een app van het slot gehaald kunnen worden. MaaS betekent ontspannen reizen, werken tijdens het reizen en de zekerheid van op tijd aankomen. Zo heeft ook de werkgever een voordeel, want werknemers zullen veel productiever zijn. Het is de verwachting dat MaaS ook zal leiden tot intensiever en tegelijk meer gespreid gebruik van het openbaar vervoer. Dit zal weer leiden tot een vermindering van de congestie in steden, een verbetering van luchtkwaliteit en bijvoorbeeld een betere bereikbaarheid op het platteland. En niet onbelangrijk: er ontstaan allerlei nieuwe verdienmodellen.
Een markt van 1.000 miljard euro in 2025
Volgens Transport Systems Catapult (Innovate UK) is de wereldwijde markt van intelligente mobiliteit al ruim 320 miljard euro groot. In 2025 zal deze markt zijn gegroeid tot meer dan 1.000 miljard euro. De kansen voor het bedrijfsleven zijn enorm divers:
- MaaS-providers die bundels mobiliteit verkopen
- softwareplatform-providers
- verschillende (private) mobiliteit- en transportproviders (taxi’s, autoverhuur, fietsen, e-scooters)
- meer gebruikers van het openbaar vervoer
- ‘smart ticketing’ en dynamische beprijzing
- big data-verwerking
- multimodale reisinformatie-apps
- allerlei deelconcepten en daaraan gerelateerde marktplaatsen met achterliggende software en data
- parkeeroplossingen gecombineerd met retail
Kortom: volop ruimte voor slimme mobiliteitsoplossingen.
Wie begint met een pilots in Amsterdam en omgeving?
Door zijn dagelijkse bereikbaarheidsproblemen is de Metropoolregio Amsterdam uitermate geschikt als pilotomgeving voor MaaS. En alle ingrediënten zijn al aanwezig om MaaS-pilots te starten: veel aanbieders van verschillende vormen van transport, open data voor mobiliteit en parkeren, een ov-chipkaart. Dus wie start de eerste echte MaaS-dienst? Ik zou er graag mijn auto voor laten staan.
Binnenlands en buitenlands geld beschikbaar voor pilots
Gelukkig zijn er zijn talloze financieringskansen voor MaaS-projecten. Er bestaan een aantal specifieke regelingen voor het mkb, zoals de Nederlandse MIT-regeling en natuurlijk de WBSO. Daarnaast zijn er Europese regelingen, zoals het SME-instrument van Horizon 2020 en het Horizon 2020-werkprogramma ‘smart, green and integrated transport’. Binnen deze regelingen worden regelmatig openstellingen gepubliceerd die passen bij de (innovatieve) ontwikkelingen rondom Mobility as a Service. Zo loopt bijvoorbeeld momenteel een subsidieaanvraag (H2020 Urban Mobility) voor het MaaS-project Asterix. Hierin werk ik namens PNO Consultants samen met andere partijen aan peer-to-peer oplossingen voor het delen van autoritten tegen zeer beperkte kosten. Wie ook een MaaS-project wil opstarten, heeft dus mogelijkheden te over om aan de slag te gaan!
Bron: https://www.amsterdameconomicboard.com/nieuws/filevrij-naar-werk-maas